Sunday, April 17, 2016

Și-am ajuns la Bologna.....


.....pentru a treia oară.
Pentru cine nu știe ce s-a întâmplat la Bologna, este vorba de târgul de cărți pentru copii - cel mai mare târg specific pentru acest domeniu, din lume.
Prezenți acolo au fost și cei de la Ministerul Culturii (niște oameni foarte faini) cu un stand foarte frumos, aranjat cu ajutorul Clubului Ilustratorilor, și cu o ofertă de cărți frumoase, toate una-și-una.
M-am bucurat mult să cunosc personal (și să revăd) și colege din Club, niște fete foarte de treabă și foarte inspirate în ale desenului.

A fost și Lia pe-acolo, pe lângă restul cărților pe care le-am ilustrat:





Am avut de asemenea prezentarea cărții „Sarinne&Elenore and their first splendid adventure”, împreună cu autoarea cărții și cu dna. Sanda Watt:



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În afară de standul nostru, am văzut sute, de fapt mii de cărți pentru copii, desenate în toate stilurile planetei (la propriu), foarte multe frumoase dar din păcate și foarte multe care.. după părerea mea nu ar trebui să fie destinate copiilor.
Mai jos aveți (doar) câteva exemple:


 Știu că se spune „să nu judeci o carte după copertă” dar .. asta nu se aplică în cazul cărțior ilustrate pentru copii. Coperta îți spune foarte multe despre ce vei găsi în interior, dpdv vizual.



Și încă una, de data asta din expoziția ilustratorilor selectați:


 Si am mai văzut și această vitrină. Toate cărțile de aici sunt frumoase dpdv artistic (recunosc),
DAR 
emoția pe care o transmit...... vă las pe voi să decideți care e:


Și din păcate, pe măsură ce trece timpul și tot văd ce se afișează la acest târg (adică ce se întâmplă pe piața mondială de carte pentru copii), observ o tendință care mă întristează: sunt din ce în ce mai multe cărți gri, alb-negru, cu desene foarte schițate ori foarte deprimante... Nu știu cât este de benefic ca urmașii noștri să crească cu astfel de imagini - unii oameni susțin acest trend spunând „păi e foarte bine așa, să îi înveți pe copii de mici cu lucrurile astea, să nu le dai impresia falsă că viața e toată frumoasă și roz”..

Eu aș spune să nu le răpim copiilor copilăria și să îi lăsăm să construiască lumea așa cum o văd ei, prin ochii lor netulburați de răutățile lumii: curată și.. poate mai veselă și colorată decât atât:





Nu pot să nu-mi amintesc de vorba unui profesor:

„Atunci când pictezi un tablou, ți-l vede un om, doi-trei; poate 10, dacă are musafiri. Hai, poate 50 dacă tabloul ajunge într-un muzeu.
Dar atunci când desenezi o carte pentru copii... influențezi o generație. Și de tine depinde dacă faci copii normali, sau faci copii psihopați.”


În ceea ce mă privește, prefer să rămân la stilul meu. 

Poate nu o fi chiar „în trend” dar, decât să fiu la modă și să fac chestii în genul celor de mai sus, prefer să fac ceva  pe sufletul meu. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Partea bună e că am văzut și cărți (și ilustrații în expoziție) care m-au inspirat(că nu-mi stă în fire să fiu chiar așa de pesimistă). E drept că mai puține, dar erau:














 Dovada că poți desena zgripțuroaice și monștri și în așa fel încât să NU dea coșmaruri:




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mai jos puteți vedea ultimele două cărți pe care le-am ilustrat recent, care vor apărea pe piață în curând.......


Carte bilingvă, o puteți cumpăra atât în România cât și în Canada. Pentru mai multe detalii, click aici





și: